Follow us.

Friday, 28 January 2011

Seorang daie


Pertama - Niat mesti betul

Masalah niat ini sering dikesampingkan oleh ramai orang sama ada memang sengaja tidak mahu menanam niat mahupun terlupa. Dalam mengejar taraf serikandi ini perlulah setiap perempuan memahatkan niat yang betul sebelum mengorbankan diri untuk Islam kerana niat yang tidak betul akan menyebabkan segala usaha dan pengorbanan menjadi sia sia di sisi Allah S.W.T.

Kedua - Perlaksanaan mesti betul

Selalu terjadi,niat telah dipahat dengan betul tetapi perlaksanaannya tidak mengikut landasan yang dibenarkan oleh syariat. Jadilah sesuatu usaha itu cantik pada niatnya sahaja (Habluminaullah) tetapi buruk pada sistem kemanusiaannya (Habluminan'nas).

Ketiga - Perkara yang dilakukan nyata dibenarkan dalam Islam

Dalam konteks ini,contohnya jika dalam berniaga, barang barang yang diniagakan adalah barang barang yang bersih,suci lagi halal serta memang diperlukan oleh umat Islam. Jadi, berniaga barang barang yang ada unsur sybahat dan diragui kehalalannya seperti mee kuning,rokok dan sebagainnya perlu diambilkira....

Keempat - Natijahnya mesti betul

Contoh daripada perniagaan, hasil daripada perniagaan itu disalurkan kepada jalan yang betul.Contohnya keuntungan yang diperolehi tidak digunakan kesemuanya untuk diri sendiri atau dilaburkan kesemuanya dalam pelaburan yang diketahui berunsurkan riba. Sebaliknya hendaklah disalurkan sebahagiannya kepada perjuangan Islam.

Kelima - Tidak melalaikan ibadah yang asas

Masih lagi contoh tentang perniagaan, sepanjang berniaga itu, perempuan tadi tidak meremahkan apalagi meninggalkan terus ibadah-ibadah asas Islam seperti sembahyang,puasa,zakat dan sebagainya.

Apabila kesemuanya ini dijadikan asas dan keadaan kepada kehidupan, jadilah kita seorang serikandi yang dikasihi keluarga, masyarakat dan juga Allah S.W.T.

Sehebat mana pun perjuangan seseorang perempuan itu dalam apa apa bidang tetapi kalau tetapi kalau kerana itu terbarailah tanggungjawabnya kepada suami, kepada anak anak dan kepada Tuhan , tanpa memelihara batas batas `aurat', bukan sahaja jauh dari layak digelar serikandi maklah sentiasa mendapat laknat Allah S.W.T.

"Marilah kita menjadi seorang ummah yang baik, yang berfikiran positif,optimis, dan tidak pesimis...juga cuba elakkan kita menjadi seorang manusia yang `cakap tidak serupa bikin'...`amin...

Sumber dari : DIARI MUSLIMAH

editor: Taqwa


No comments: